Новини

ЕвропаЛюбопитниПътищаТранспортNews Archive
item_16049066

Да стъпиш в бъдещето с новите камиони на Scania

Напълно нова футуристична визия, иновативни технологии, по-нисък разход на гориво и индивидуален подход към всеки бизнес предлага шведският производител на тежкотоварни автомобили Scania с новото си поколение камиони.

Next Generation ScaniaCab exterior, symbol Södertälje, Sweden Photo: Göran Wink 2016
С новия модел Scania предоставя един по-различен и индивидуален подход към всеки бизнес. Целта е клиентите да постигнат устойчив ръст на печалбата си, независимо от вида на бизнеса и условията, в които работят. За да намали разходите си за гориво например, всеки сам може да поръча най-подходящия за неговия бизнес камион, съобразен с неговите нужди и вида товар, който превозва.

Scania R 500 4x2 Highline with bulk semitrailer Södertälje, Sweden Photo: Gustav Lindh 2016 Scania R 500 4×2 Highline with bulk semitrailer
Едно от предимствата на новата серия е възможността за управление от разстояние и подобрена комуникация между водача и превозвача. Така например, данни като съобщения, адреси и посоки на маршрута сега могат да се прехвърлят директно в информационната системата на превозното средство от екипа по управление на трафика в офиса на превозвача.

Driver Malaga, Spain Photo: Gustav Lindh, 2016
Клиентите на Scania получават индивидуална поддръжка на своите превозни средства, базирана на действителната им употреба, а с въвеждането на новото си поколение комуникатор компанията гарантира бъдещето на ИТ интелекта на камионите.

Workshop Services Borås, Sweden Photo: Gustav Lindh 2016
Всяка от кабините има постоянна връзка със сервиза, който в реално време следи състоянието на возилото и изпраща обратна информация за предстоящи ремонти и поддръжка. През 2016 г. Scania има повече от 200 хил. свързани превозни средства.
Remote heater Borås, Sweden Photo: Gustav Lindh 2016

Идеята на компанията е всички камиони да са свързани помежду си, като по-скоро данните за тяхната действителна употреба, отколкото традиционния километраж са тези, които определят как автомобилите трябва да се обслужват. Това може да означава, че смяната на маслото може да се направи до 150 хил. километра.

Workshop Services Borås, Sweden Photo: Dan Boman 2016
Сред подобренията, които Scania въвежда с новия си модел, е 5% намаление на консумацията на дизелово гориво, благодарение на подобрените задвижващи системи и по-добра аеродинамика.

Wind tunnel test The Netherlands Photo: Dan Boman 2016
Компанията пуска и нова версия на своя 13-литров двигател с 500 к.с. Освен това е добавена нова функция в предавателната кутия, която позволява Scania Opticruise да превключва по-бързо и да доставя почти постоянен въртящ момент.
Cab exterior, R 500 Malaga, Spain Photo: Gustav Lindh, 2016

Всички двигатели Euro 6 в новата серия камиони са напълно реконструирани с нова система за управление на двигателя, преработена горивна камера, нови инжектори и повишена нова охладителна способност. Именно на това се дължат 3% от общите 5% икономия на разхода на гориво.

Спирачката на междинния вал намалява времето за превключване на предавките при Scania Opticruise с 45%, а адаптивната система за круизен контрол може да се използва за улеснение на шофирането при бавно движещи се колони от превозни средства.

Първа ще излезе R серията, както и напълно новата S серия. Със S серията Scania въвежда нов топ модел сред своите спални кабини с плосък под за най-взискателните си клиенти.

Кабините са проектирани до най-малкия детайл, за да отговорят на изискванията на клиентите и законодателите, предоставяйки напълно нови възможности на гамата от продукти и услуги на Scania.
Cab interior, CR20 Highline Södertälje, Sweden Photo: Göran Wink 2016

Основният дизайн на кабините е разработен в тясно сътрудничество между Scania и Porsche Engineering. Те нямат общи черти със съществуващите такива, но всички досегашни добри характеристики на Scania са привнесени и развити допълнително.
Cab interior, CS20 Highline Södertälje, Sweden Photo: Göran Wink 2016
Външният им вид ги прави лесно разпознаваеми с разликата, че сега те са още по-изчистени и излъчващи футуристичност, авторитет и убедително присъствие на пътя.

При проектирането на кабините на първо място е поставен комфортът на водача – по-добрата видимост и удобство по време на шофиране. Освен това те са по-здрави, по-безопасни и по-аеродинамични.

Вградената автоматика предлага важни функции, като например сензори за дъжд, а ергономичният дизайн – удобство, така че водачът да има лесен достъп до всичко – от охладените напитки до мобилните телефони.

Новото поколение кабини на Scania могат да бъдат оборудвани със странични въздушни възглавници тип „завеса”, които са интегрирани в тавана – техника, която никога досега не е била използвана в камиони.

Източник : http://www.economic.bg

Arrow_Left-Blue Arrow_Left-White Arrow_Right-Blue Arrow_Right-White Arrow_Up-White Barrier_IconSVG Crane_IconSVG facebook_IconSVG HandsCarringBox_IconSVG LinkedIn_IconSVG Mail_IconSVG Plane_IconSVG RSS_IconSVG Ship_IconSVG Telephone_IconSVG Truck_IconSVG Tumblr_IconSVG Warehouse_IconSVG